Friday 22nd October 2021,
CK Sävast

Söndagsturen 2021

Söndagsturen 2021

På söndagar träffas vi och cyklar i cirka två timmar på landsvägarna runt om Boden med omnejd. Vi arrangerar turen av många skäl, men främst för att få träffa andra cyklister och för att uppleva känslan och fördelarna av att cykla i grupp. Alla cyklister är välkomna och man behöver inte vara medlem i CK Sävast för att delta. Det enda du behöver är en väl fungerande cykel och naturligtvis cykelhjälm. Om du vill prova, tveka inte utan kom och prova direkt! Det finns alltid en plats för dig som är nybörjare och för dig som är erfaren i någon av grupperna.

Vi samlas kl 09:50 på Medborgarplatsen i centrala Boden (visa i karta). Där gör vi en gruppindelning för dagen och 10:00 går starten. Efter avslutad tur återsamlas vi igen vid Medborgarplatsen och tar en fika. Vid ihållande regn ställs turen in. Det går förstås bra att cykla fast det regnar, men cykling i grupp är trevligare och säkrare utan att bli nedsprutad med vatten, grus å lera.

Söndagsturen körs i fyra olika fartgrupper; grön, gul, orange och röd grupp. De tre långsammare grupperna har minst en erfaren cyklist vilken leder gruppen och håller ihop den i rätt tempo. Röd grupp leds av deltagarna själva. Du väljer själv i vilken grupp du vill köra, och om du är osäker så rekommenderar vi att du väljer en lugnare grupp första gången. Alla grupperna kör åt samma håll och vänder efter cirka en timme (beroende på med- och motvind). Det gör att du kan prova en snabbare grupp och sen falla ner till en långsammare om du blir trött. Normalt sett cyklar vi på två kolonner – dels för att träningen skall vara social, dels för att klungan skall bli kortare. Beroende på antal och trafiksituationen kan vi också köra på en tät.

Söndagsturerna avslutas med fika på Vid Medborgarplatsen, vet ingen bättre belöning efter en Söndagstur än ett fika och lite cykelsnack! Naturligtvis är man välkommen att bara cykla eller bara för fikat och lite cykelsnack.

Fikat i sol.

Fikat i sol, igen.

Räkmacka de luxe

 

 

 

 

 

Den gröna gruppen riktar sig till dig som vill köra väldigt lugnt och/eller som precis börjat att motionera på cykel. Du bör förstås vara beredd på en lång cykeltur (cirka två timmar), men i den här gruppen finns ingen stress, ingen snitthastighet som ska hållas. Det är alltid bra med en racercykel/landsvägscykel, men till den här gruppen kan du komma med din hybrid också. Ledarna för den här gruppen kan även lära dig grunderna för att cykla i grupp, vilket kan vara bra om du vill prova en av de snabbare grupperna på sikt.

Den gula gruppen kör i en snittfart mellan 25-30 km/h beroende på deltagarna i gruppen. Vi cyklar i en klunga som roterar så att alla som vill är med och drar i täten. Den här är gruppen för dig som är en van motionscyklist.

I den orange gruppen har snittfarten ökat till någonstans mellan 31-35 km/h med ett jämt tryck i pedalerna. Även här cyklar vi en klunga som roterar så att alla som orkar är med och drar i täten. Den här gruppen är till för dig som är en van cyklist med lite högre medelhastighet och som vill utvecklas att köra enligt olika metoder i grupp.

I den röda gruppen går det fort(snittfart 36+ km/h), gruppen håller oftast så hög hastighet som möjligt så länge som möjligt. I denna grupp bör man vara van att cykla i grupp och tycka om mjölksyra!

COVID-19

CK Sävast följer noga utvecklingen och de rekommendationer Folkhälsomyndigheten och Svenska Cykelsportförbundet ger angående COVID-19. Vi kommer att cykla som vanligt men vara noga med att följa de förhållningsregler listade nedan. Våra motionsarrangemang kommer ligga kvar men vi kommer senast två veckor innan aktuellt genomförande meddela om det går att genomföra av hänsyn till aktuellt coronaläge.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid träning:

  • hålla avstånd till varandra
  • inte dela utrustning med varandra. Detta kan t.ex. gälla vattenflaskor, munskydd m.m. som kan överföra saliv.
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
  • undvika gemensamma omklädningsrum
  • resa till och från aktiviteten individuellt
  • utföra aktiviteten i mindre grupper

 

Turschema 2021

(Kan ändras på grund av aktuella vägarbeten)

Datum Sträcka
25/4 Unbyn-Avan-Gäddvik
2/5 Heden-Bredåker-Väg97
9/5 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
16/5 Heden-Vändträsk-Brännberg
23/5 Erikslund-Skogså-Niemisel
30/5 Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk
6/6 Erikslund-Brännkläppen-Flarken-Smedsbyn
13/6 Heden-Vändträsk-Brännberg
20/6 Unbyn-Avan-Gäddvik
27/6 Heden-Bredåker-Väg97
4/7 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
11/7 Heden-Vändträsk-Brännberg
18/7 Erikslund-Skogså-Niemisel
25/7 Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk
1/8 Erikslund-Brännkläppen-Flarken-Smedsbyn
8/8 Unbyn-Avan-Gäddvik
15/8 Prel. KM MTB Pagla (lördag 14/8)
22/8 Heden-Bredåker-Väg97
29/8 Utgår. Välkommen att köra KM LVG Linje i stället!
5/9 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
12//9 Heden-Vändträsk-Brännberg
19/9 Erikslund-Skogså-Niemisel
26/9 Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk

 

Övriga CK Sävast-arrangemang 2021: (Ev genomförande meddelas senast 2 veckor innan maa läget COVID-19)
6/6 Rödbergsloppet (Flyttat till 29/8, samkörs med KM)
3/7 Team Sportia Triathlon
20/7 Mockträsktempot (tillika Klubbmästerskap tempo)
21/8 Klubbmästerskap MTB (Preliminärt datum)
29/8 Klubbmästerskap linje