Tuesday 03rd August 2021,
CK Sävast

Rödbergsrundan

Rödbergsrundan
Overall Score
4

Underlag

Höjdprofil

Vyer

Tuffhet

Fikamöjligheter

Rödbergsrundan, 84 km

Varje år i början av juni arrangerar CK Sävast Rödbergsloppet med start och mål vid Rödbergsfortet, ett av de ursprungliga fem bergsforten i Bodens fästning som bevarats i sitt ursprungliga skick. Sträckningen följer Luleå älvdals vackra kulturbygd mot Unbyn och Avan och vidare mot Selet och Klöverträsk. Från Klöverträsk följer man vägen mot Älvsbyn och viker åter av mot Boden.

Boden – Avan

Lättcyklad mindre landsväg. Vägen går genom ett vackert älvnära kulturlandskap och passerar byarna Unbyn och Avan. I Avan finns en färjeförbindelse över älven. Denna sträcka är lättcyklad men genom jordbrukslandskapet mellan Unbyn och Avan, exponerad för vind.

Avan – Selet

Sträckan till Selet är kuperad och ganska krävande. Vid Selet ligger Selets bruk, en gammal bruksmiljö med stort kulturhistoriskt värde. Miljön runt Selets bruk är väldigt vacker och väl lämpad för en paus. Här finns även toalett för den som behöver.

Selet – Klöverträsk

Även denna sträcka är kuperad och krävande. Backarna är många och vägen går genom ett kuperat och varierat landskap med både skog och vackra vyer mot Västmarksträsk. Klöverträsk blev 2006 utsedd till årets by i Norrbotten och här finns en liten butik, skola, kyrka och ett levande föreningsliv. Stigningen genom byn är ganska lång med tilltagande lutning när man närmar sig Älvsbyvägen.

Klöverträsk – Bodenkorsningen

När man kämpat sig förbi stigningen genom Klöverträsk, kommer man ut på vägen mellan Älvsbyn och Luleå. Här är det lättcyklat och snart kommer långa medlut där man kommer upp i höga hastigheter.

Bodenkorsningen – Vändträsk

Här cyklar man genom en mer inlandsbetonad miljö. Vägen är inledningsvis inte lika kuperad och varierad som den första halvan fram till Klöverträsk men vyerna är vackra och när man närmar sig Alträsket blir det mer kuperat och varierat. Vändträsk är en liten mysig by där man med fördel kan ta en paus på det mysiga Café Rävasten.

Vändträsk – Boden

Från Vändträsk återstår cirka 1,5 mils cykling till Boden. Vägen är relativt kuperad men är ganska lättcyklad. Från Mjösjön har man några långa medlut innan man vid svackan vid Heden påbörjar ett långt motlut som kan fresta på krafterna. I Heden svänger man av till höger vid den andra korsningen och härifrån har man sedan lätt cycling tillbaka till startpunkten.


Visa större karta

Like this Article? Share it!

About The Author

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.