Wednesday 08th April 2020,
CK Sävast

Vad behöver man?

För att cykla mountainbike så behöver du en cykel som tål terrängkörning (ofta kallad mountainbike). Här finns en uppsjö med alternativ, men den vanligaste är vad man kallar för ”hardtail”. Det betyder att cykeln bara har dämpning fram, i framgaffeln. Men det finns även de som har dämpning både fram och bak. Att cykla med en cykel som inte har någon dämpning är förstås möjligt, men det blir stötigt, framförallt om du lämnar de mer packade stigarna och grusvägarna.

En vanlig mountainbike har 26″ hjul, men under senare år har det blivit allt mer populärt med s k 29″ hjul (vilka egentligen är 28″ hjul, som sitter på en vanlig landsvägscykel). 29″ är lite mer svårhanterad när det blir stökig och bökig terräng, men den går samtidigt lite lättare när det är lite öppnare. Lagom till att 29″ slog igenom så har det även börjat dyka upp 27,5″… Man kan dock säga att det i dag finns en betydligt mer utbyggd reservdelsindustri och begagnadmarknad för 26″ än för de övriga två.

Det är viktigt att du får rätt storlek på din cykel. Ramen är central, att den passar dig. Övriga komponenter såsom styre, styrtapp, sadel och sadelstolpe kan varieras betydligt lättare. Oftast kommer den cykeln du köper på butiken i en standardtappning och har du bara valt rätt storlek så brukar det passa bra.