Wednesday 14th April 2021,
CK Sävast

Söndagsturen 2020

Söndagsturen 2020

Uppdatering med anledning av COVID 19. CK Sävast följer noga utvecklingen och de rekommendationer Folkhälsomyndigheten[1] och Svenska Cykelsportförbundet[2] ger angående COVID 19. Vi kommer att cykla som vanligt men vara noga med att följa de förhållningsregler listade nedan. Vi kommer inte fika gemensamt tills vidare. Våra motionsarrangemang kommer ligga kvar men vi kommer senast två veckor innan aktuellt genomförande meddela om det går att genomföra av hänsyn till aktuellt coronaläge. Nytt för i år är samling vid Havremagasinet samt att vi har uppdaterat farterna för grupperna.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid träning:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
  • Undvik trängsel.

På söndagar träffas vi och cyklar i cirka två timmar på landsvägarna runt om Boden med omnejd. Vi arrangerar turen av många skäl, men främst för att få träffa andra cyklister och för att uppleva känslan och fördelarna av att cykla i grupp. Alla cyklister är välkomna och man behöver inte vara medlem i CK Sävast för att delta. Det enda du behöver är en väl fungerande cykel och naturligtvis cykelhjälm. Om du vill prova, tveka inte utan kom och prova direkt! Det finns alltid en plats för dig som är nybörjare och för dig som är erfaren i någon av grupperna.

Söndagsturen körs i fyra olika fartgrupper; grön, gul, orange och röd grupp. De tre långsammare grupperna har minst en erfaren cyklist vilken leder gruppen och håller ihop den i rätt tempo. Röd grupp leds av deltagarna själva. Du väljer själv i vilken grupp du vill köra, och om du är osäker så rekommenderar vi att du väljer en lugnare grupp första gången. Alla grupperna kör åt samma håll och vänder efter cirka en timme (beroende på med- och motvind). Det gör att du kan prova en snabbare grupp och sen falla ner till en långsammare om du blir trött. Normalt sett cyklar vi på två kolonner – dels för att träningen skall vara social, dels för att klungan skall bli kortare. Beroende på antal och trafiksituationen kan vi också köra på en tät.

Söndagsturerna avslutas med fika på Havremagasinets café, vet ingen bättre belöning efter en Söndagstur än ett fika och lite cykelsnack! Naturligtvis är man välkommen att bara cykla eller bara för fikat och lite cykelsnack.

Fikat i sol.

Fikat i sol, igen.

Räkmacka de luxe

 

 

 

 

 

Den gröna gruppen riktar sig till dig som vill köra väldigt lugnt och/eller som precis börjat att motionera på cykel. Du bör förstås vara beredd på en lång cykeltur (cirka två timmar), men i den här gruppen finns ingen stress, ingen snitthastighet som ska hållas. Det är alltid bra med en racercykel/landsvägscykel, men till den här gruppen kan du komma med din hybrid också. Ledarna för den här gruppen kan även lära dig grunderna för att cykla i grupp, vilket kan vara bra om du vill prova en av de snabbare grupperna på sikt.

Den gula gruppen kör i en snittfart mellan 25-30 km/h beroende på deltagarna i gruppen. Vi cyklar i en klunga som roterar så att alla som vill är med och drar i täten. Den här är gruppen för dig som är en van motionscyklist.

I den orange gruppen har snittfarten ökat till någonstans mellan 31-35 km/h med ett jämt tryck i pedalerna. Även här cyklar vi en klunga som roterar så att alla som orkar är med och drar i täten. Den här gruppen är till för dig som är en van cyklist med lite högre medelhastighet och som vill utvecklas att köra enligt olika metoder i grupp.

I den röda gruppen går det fort(snittfart 36+ km/h), gruppen håller oftast så hög hastighet som möjligt så länge som möjligt. I denna grupp bör man vara van att cykla i grupp och tycka om mjölksyra!

 

Vi samlas kl 09:50 på parkeringen till Havremagasinet. Där gör vi en gruppindelning för dagen och 10:00 går starten. Här finns möjlighet till parkering för de som inte har möjlighet, eller inte vill ansluta med cykel. Vid ihållande regn ställs turen in. Det går förstås bra att cykla fast det regnar, men cykling i grupp är trevligare och säkrare utan att bli nedsprutad med vatten, grus å lera.

Turschema 2020: (Kan ändras på grund av aktuella vägarbeten)
26/4 Unbyn-Avan-Gäddvik
3/5 Heden-Bredåker-Väg97
10/5 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
17/5 Heden-Vändträsk-Brännberg
24/5 Shell-Erikslund-Skogså-Niemisel
31/ Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk
7/6 Rödbergsloppet flyttat till 30/8. Ordinarie söndagstur.
14/6 Heden-Bredåker-Väg97
21/6 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
28/6 Heden-Vändträsk-Brännberg
5/7 Shell-Erikslund-Skogså-Niemisel
12/7 Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk
19/7 Heden-Bredåker-Väg97
26/7 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
2/8 Heden-Vändträsk-Brännberg
9/8 Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk
16/8 Heden-Bredåker-Väg97
23/8 Brandstation-Svartbyn-Flarken-Vibbyn-Skogså-Väg356
30/8 Utgår. Välkommen att köra klubbmästerskapet i landsväg (linjelopp) på lördagen
6/9 Heden-Vändträsk-Brännberg
13/9 Shell-Erikslund-Skogså-Niemisel
20/9 Aldersjön-Selet-Solberg-Klöverträsk
27/9 Heden-Bredåker-Väg97

 

Övriga CK Sävast-arrangemang 2020: (Ev genomförande meddelas senast 2 veckor innan maa läget COVID-19)
7/6 Rödbergsloppet FLYTTAT till 30/8
27/6 Team Sportia Triathlon
14/7 Mockträsktempot (tillika Klubbmästerskap tempo)
15/8 Klubbmästerskap MTB
29/8 Klubbmästerskap linje

 

[1] https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/trana-garna-men-gor-det-sakert/?fbclid=IwAR36Ldu3T7vS47mvRL2DeO31jgRcSn6c4hJk9prSVFKvjPy8clN94a9-fVE

[2] https://scf.se/forbundet/vanliga-fragor-om-coronaviruset-och-cykling/